Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje za javnost

Datum objave: 27.05.2019 08:33 | Autor: Uprava i CGO

Ispis Štampaj stranicu


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

CGO DONIRAOKNJIGEZA BIBLIOTEKU UIKS-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) donirao je dvije stotine prikupljenih knjiga za obogaćenje sadržaja biblioteke Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS),kako bi doprinijeli poboljšanju kvaliteta života lica koja se nalaze na odsluženju kazne zatvora, odnosno da i u tim uslovima imaju mogućnosti da stiču neka nova znanja i da sadržajnije provode vrijeme.  

Građani i građanke su imali priliku da doniraju knjige kroz dvije sprovedene ulične akcije, a odazvali su se i drugi subjekti, među kojima se posebno zahvaljujemoItalijanskom kulturnom centru, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i Otvorenom kulturnom forumu. Individualno, najviše publikacije su donirali Nevenka Nikolić, Anđelija Vesna Ćosović i Miloš Knežević.

Tamara Milaš, iz CGO-a, je prilikom urušenja knjiga uprostorijama UIKS-a navela da ta „donacija predstavlja izraz napora CGO-a da utiče na smanjenje recidivizma i poboljšanje resocijalizacije lica lišenih slobode u saradnji sa nadležnim institucijama, ali promjeni pristupa licima lisenim sloboda i uključenju zajednice u njihovu reintegraciju“.

Milan Radović, rukovodilac Centra za obuku se zahvalio CGO-a na ovoj donaciji i poručio: „Donacija knjiga je još jedan dokaz dobre saradnje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa Centrom za građansko obrazovanje i uopšte nevladinim sektorom. U konstantnom nastojanju  zatvorskog sistema da unaprijedi prava zatvorenika i uslove u kojima oni borave, svaka pomoć koja ide u prilog tom predjeljenju Uprave je dobrodošla našoj instituciji. Obogaćivanje zatvorskih biblioteka jedna je od mjera za kvalitetniji kulturni sadržaj zatvoreničke populacije i svakako ide u prilog programima njihovog tretmana koji se razvijaju i sprovode u zatvorima. Uprava se zahvaljuje Centru za građansko obrazovanje što prate potrebe zatvorenika i doprinosi zadovoljenju tih potreba na najbolji način.“

Ova akcija je dio projekta „Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije“ čiji je cilj da doprinose unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori kroz aktivno učešće organizacija civilnog društva. Konkretnije, projekat je usmjeren na jačanje kapaciteta nadležniih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori i saradnju organizacija civilnog društva i nadležnih organa u valorizaciji mehanizama alternativnih sankcija kao aktivnijeg doprinosa poštovanju temeljnih prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori.

Projekat “Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije” CGO sprovodi u saradnji sa Institutom za pravne studije (IPLS), a uz podršku Ministarstva pravde Vlade Crne Gore.

 

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA i CENTAR ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE